TranszponálásA magyar gitártab előző részében megvolt az akkordok bemutatása. Ha már jól ismered az akkordokat, akkor tanulj meg játszani velük! Ebben a részben a transzponálás fogalmát fogjuk tisztázni. Mi az a transzponálás? A transzponálás a hangnem megváltoztatását  jelenti. Az eredeti hangnemhez képest mehetsz magasabbra, vagy mélyebbre, annak függvényében, hogy a dalt neked hogy könnyebb elénekelni.

Hogyan kell transzponálni?
Ahhoz, hogy a megértsd transzponálást, segítségül hívjuk az alábbi fontos ábrát:

Gitártab: törzshangok
Gitártab: törzshangok
Amit az ábrán látsz az a hangsor. A hangok így következnek egymás után. A törzshangok között láthatod a félhangokat (cisz, disz, ...). A transzponálás lényege, hogy ha a kezdő akkordot például 5 lépéssel magasabbra viszed, akkor a dalban szereplő összes akkorddal ugyanezt kell tenned.

Példa:
Kis kacsa fürdik gitártab E moll – ból:

Em                     Am               Em                     Am            Em
Kis kacsa fürdik fekete tóban, anyjához készül, Lengyelországba.
Em                 Am                 Em                       Am         Em
Síkos a talpa, magas a sarka, fordulj ki, fordulj, két aranyalma.


Ha annyira mélyen van E moll – ból a „Kis kacsa fürdik” című dal, hogy nem tudod énekelni, akkor transzponáld át A moll – ba (Ne E moll legyen a kezdő akkord, hanem A moll). Ha megnézed a fenti ábrát, akkor látod, hogy az A moll öt lépéssel van fennebb az E moll – hoz képest. Mivel az E moll-t öt lépéssel magasabbra vitted, ezért a másik, dalban szereplő gitár akkordot is (az A moll-t) öt lépéssel magasabbra kell vinned. Így lesz az A moll-ból D moll gitár akkord. Tehát a „kis kacsa fürdik” című dalt játszhatod E moll, A moll kombinációval, de játszhatod 5 (vagy három, vagy hét, vagy akárhány) félhanggal magasabbról (vagy mélyebbről): A moll, D moll kombinációval is. Ha csak három félhanggal transzponálod magasabbra, akkor G moll és C moll akkordok segítségével fogod a dalt játszani.

A kis kacsa fürdik gitártab A moll – ból:

Am                     Dm               Am                    Dm            Am
Kis kacsa fürdik fekete tóban, anyjához készül, Lengyelországba.
Am                Dm                  Am                      Dm         Am
Síkos a talpa, magas a sarka, fordulj ki, fordulj, két aranyalma.

Nézzük a gitártab-ból az Illés – Néha furcsa hangulatban című dalát. A dalban a C, F és G dúr-ok szerepelnek. Ha ez így neked túl magasan van, akkor jöhetsz három félhanggal lejjebb. Nézd az ábrát! A C dúr-ból lesz A dúr, az F dúr-ból lesz D dúr, a G dúr-ból lesz E dúr akkordok. Ugyanolyan jól fog hangzani, csak mélyebbről kell énekelned. Próbálgasd a transzponálást más általad már ismert dalokkal is.


A transzponálás kiváló módszer a gitáros kezében, hiszen kedve szerint és legfőképpen az énekhangjához igazíthatja az előadni kívánt dalokat. Fontos megérteni a fenti képet a hangsorról, egy idő után már nézned sem kell, ha transzponálni akarsz, hiszen rögzül és működni fog magától. A Magyar Gitártab oldalán közölt gitár tabok esetében is alkalmazhatod a módszert, keresd meg azt a hangmagasságot minden dal esetében, amelyik számodra a legmegfelelőbb.  Nem kötelező a közölt gitár akkordokkal játszani, mindig lehetőséged van transzponálni. Csupán arra kell odafigyelned, , hogy minden akkordot a megfelelő hangmagasságba tegyél át. Azt kívánjuk, hogy tanuld meg és használd hibátlanul ezt a módszert.

Ebben a részben megtuttad, hogy mi az a transzponálás?. A továbbiakban használd a magyar gitártab fejezeteiben szereplő magyar slágereket! 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése