2022. augusztus 17., szerda

Gitár tanulás otthon kezdőknek




Gitár tanulás otthon kezdőknek






Hasonló témakörben megjelent írásaink:

Gitár tanulás

Gitár kotta kezdőknek

Gitár tanulás kezdőknek - könyv

Hogyan tanuljunk meg gitározni otthon?

Gitár tanulás otthon - mit kell tudni? Tanácsok kezdőknek

A gitár az egyik legnépszerűbb hangszer a világon. A húros hangszerek, gitárok valamilyen formában minden társadalom kultúrájában megjelennek. A gitár használatának megtanulása, elsajátítása egyfajta státuszt, elismerést is jelent. Egy társaságban mindig a gitáros kerül a figyelem központjába, népszerűsége kiemelkedik a szórakozó barátokkörében.

Gitár tanulás otthon kezdőknek
Gitár tanulás otthon kezdőknek: megéri

Tehát térjünk is a lényegre: gitár tanulás otthon - lehetséges a kezdőknek? Érdemes energiát és időt pazarolni rá, vagy fussunk máris tanárhoz, esetleg fizessünk be egy drága tanfolyamra? Ez a kis írás ebben nyújthat segítséget.


Először is válaszolnék az előbbi kérdésre, vagyis kezdők számára lehetséges-e a gitár tanulás otthon? A válasz: Most már igen. Az internet, a különböző digitális anyagok számos lehetőséget biztosítanak a gitár tanulás támogatására. Régebb az internet kora előtt nem volt túl sok választásod kezdőként. Ha szerencsés voltál akadt egy ismerős, családtag, aki átadta a tudását, máskülönben maradt a drága tanár. Volt talán egy-két tankönyv a piacon, de ezek nehezen elérhetők voltak, és nem biztos, hogy megfeleltek az egyéni elvárásaidnak.

Gitár tanulás otthon kezdőknek
Gitár tanulás otthon kezdőknek: könyvekből?


Ha kezdő vagy és úgy döntesz, hogy a gitár tanulást otthon szeretnéd elkezdeni akkor figyelembe kell venned egy pár dolgot. Nagyon fontos, hogy körültekintően válaszd meg a gitár tanuláshoz felhasznált eszközöket.
Tájékozódhatsz különböző video megosztó oldalakra feltöltött oktató videókból, hiszen ezek között hasznos anyagok is vannak, de ezek inkább angol nyelvűek, vagy csak kis betekintést nyújtanak a gitár tanulásba, a fontos információkért már fizetni kell.


Gitár tanulás otthon kezdőknek
Gitár tanulás otthon kezdőknek: videókból?


Különböző internetes oldalak is rendelkezésre állnak, itt is jellemző az, hogy angol nyelven jobb minőségű információkat találsz és persze a választék is sokkal nagyobb. Persze a magyar nyelvű oldalakból is elcsíphetsz szórványosan hasznos tudnivalókat, ezeket azonban megfelelően kell összerakni, strukturálni.


Gitár tanulás otthon kezdőknek
Gitár tanulás otthon kezdőknek: internetes oldalakról?


Az otthon történő gitár tanulás másik lehetséges módja a kezdők számára a tematikus könyvek, magazinok megvásárlása. Itt sem túl nagy a kínálat, nem árt előzetesen tájékozódni a különböző anyagok kiválasztása során.


Gitár tanulás otthon kezdőknek
Gitár tanulás otthon kezdőknek: magazinok?


És hogy mit tanácsolunk azoknak a gitárosoknak, akik otthon szeretnének tanulni? 

Azt, hogy állítsák össze megfelelően az otthoni gitár tanuláshoz használt eszközöket, anyagokat! A fent említett lehetőségeket javallott kombinálva alkalmazni, gondosan megválasztva. Nagyon fontos, hogy legyen egy kiemelt gitár tanulási eszköz, anyag, például egy könyv, amelyben minden, tanulást segítő információ megtalálható egy helyen, és amelyet központi eszközként, fő elemként használhatsz, kiegészítve más tanulási eszközökkel.

Figyelmedbe ajánljuk az alábbi e-könyvet, amelyre könnyen építheted gitár tanulási stratégiádat. Lépésről - lépésre, könnyűtől a nehéz felé haladva sajátíthatod el a gitározás fortélyait. A jól strukturált tartalom, könnyű kezelhetőségnek köszönhetően hatékony tanulást biztosít:


TANULJ  MEG  GITÁROZNI  50  NAP  ALATT  E-KÖNYV: PDF, 7 Mb


Gitár tanulás otthon kezdőknek

Könyv lETÖLTÉSE


És hogy miért kiváló eszköz kezdők számára az otthoni gitár tanuláshoz? A választ az alábbi 12 pontban összesítettük:

  1. Rövid, érthető, illusztrációkkal ellátott elméleti felvezető az elején ami nagyban segíti a gitár tanulást.
  2. A 200 legismertebb, gitáresteken, összejöveteleken leggyakrabban játszott magyar sláger gitár tabjai, akkordjai egy helyen
  3. A dalok a legegyszerűbben játszható akkordokra vannak transzponálva, megkönnyítve a gitár tanulást és a gyakorlást a kezdők számára
  4. Fel vannak tüntetve az eredeti hangnem akkordjai is, így az eredeti dalt kísérve is tudsz gyakorolni
  5. Ha capot használsz, mutatjuk, hogy hová helyezd fel az eredeti hangnemhez a gitár nyakán
  6. Az akkordok a megfelelő helyen szerepelnek, pont ott, ahol váltani kell (nincs csúszás)
  7. Tanulj könnyen gitározni: minden egyes dalban szereplő akkord képes illusztrációját megtalálod közvetlenül a dal mellett
  8. A dalok 5 nehézségi fokozatba vannak csoportosítva, mindenik dal esetében fel van tüntetve a nehézségi szint
  9. Könnyű tanulás: egyszerűen játszható dalokkal kezdünk és fokozatosan haladunk a nehezebb dalok felé
  10. A könyv elején táblázatban megtalálható az összes bemutatott gitár kotta, amelyet a dal címére kattintva egyből megnyithatsz (nem kell oda görgetned, nem kap ínygyulladást a mutató ujjad) - 
  11. A dalok végén a narancssárga nyilacskára kattintva visszaugorhatsz a fent említett gyűjtő táblázathoz. 
  12. A digitális formátumnak köszönhetően praktikusan kivetítheted a gitár kottát, így mindenki hozzá fér a dal szövegéhez és az akkordokhoz egy társaságban

Egy pár illusztráció a könyből:

Gitár tanulás otthon kezdőknek
Gitár tanulás otthon kezdőknek: a könyvben szereplő dalok könnyűtől a nehéz felé haladva

Gitár tanulás otthon kezdőknek
Gitár tanulás otthon kezdőknek: a Hungaria egyik dalának akkordjai

Magyar gitártab: Gitár tanulás otthon kezdőknek
2022. szeptember