2022. augusztus 7., vasárnap

Gitár tanulás


Gitár tanulás






Gitár tanulás

Gitár tanulás, gitározás - sok ember álma, de hogyan kell elkezdeni? Hogyan, milyen feltételek mellett valósítható meg a gitártanulás folyamata? Tanárral vágj bele, vagy lehet tanár nélkül is? Ebben a cikkben kezdők számára fogalmazunk meg gitár tanulást támogató tanácsokat.

Gitár tanulás
Gitár tanulás - nem lesz egyszerű, de...!

Korábban is foglalkoztunk ezzel a témával, az alábbi linkekre kattintva böngészhetsz közöttük:

Gitár tanulás otthon kezdőknek

Gitár kotta kezdőknek

Gitár tanulás kezdőknek - könyv

Hogyan tanuljunk meg gitározni otthon?

Új dolgokat elsajátítani nem egyszerű, sokszor fogod azt érezni, hogy most földhöz vágod a gitárod és többet a kezedbe sem veszed. Ne ijedj meg, ez természetes folyamat, a gitártanulás részét képezi. Igen, lesznek nehéz pillanatok, az élet minden területén vannak mélypontok, de mindig ki lehet ezekből evickélni, hozzáállás kérdése. Ha élénken él benned az elhatározás, akkor kellő mértékben leszel motivált ahhoz, hogy végig kitarts és megdolgozz a céljaidért.

Gitár tanulás
Gitár tanulás - megéri a fáradtságot

Miről is szól a gitár tanulás? Rendezzük szépen sorba:

1. Gitár tanulás - gitár beszerzése a tanuláshoz

Előszőr is meg kell ismerkedned a gitárokkal. A gitároknak rengeteg típusa van, ezek a különbségek első sorban a húrokban, a gitártestben, nyakban és felszereltségben nyilvánulnak meg. Tanuld meg, hogy milyen tulajdonságai vannak egy klasszikus, egy akusztikus, vagy egy elektromos gitárnak, mi a különbség a hagyományos és az elektromos gitár között, stb. Határozd meg a végső célt: milyen gitárokon szeretnél játszani, melyik az a gitár, amelyik a te stílusodhoz a legközelebb áll!

Gitár tanulás
Gitár tanulás: klasszikus gitár

Gitár tanulás
Gitár tanulás: akusztikus gitár

Gitár tanulás
Gitár tanulás: elektromos basszus gitár

Bármelyik gitárt is választod, a tanulást kezd klasszikus gitárral! A klasszikus gitár kedvezőbb feltételeket biztosít a tanuláshoz, a puhább nylon húrok kevésbé készítik ki a kezdő ujjait, könnyebb ezek lefogása. Később a megerősödött, kiedzett ujjak lehetővé teszik a váltást akusztikus vagy elektromos gitárra. Légy türelmes! Gitár vásárláskor ezeket a szempontokat kell figyelembe venned! Gitárokról, gitár vásárlásról és tanulásról itt olvashatsz bővebben: Tanulj meg gitározni 50 nap alatt!

Gitár tanulás

2. Gitár tanulás - hangelmélet

Elméleti alap hiányában nem lehet gyakorlati tudást szerezni. Tudom az élet igazságtalan, de vannak dolgok, amelyekhez alkalmazkodni kell. Meg kell ismerned a hangsort,  a hangokat, félhangokat és azt, hogy ezek hogyan követik egymást. Ezeken az ismereteken alapszik az akkordok és hangskálák elsajátítása. (ezekről a következő pontokban teszek említést).

Gitár tanulás
Gitár tanulás: Hangjegyek

A hangsor megismerése a gitár tanulás alapelemét képezi. Ne halazd későbbre, már az elején értsd meg a működésüket! A gitár húrjai üresen pengetve, illetve a nyak érintőin lefogva ezen hangsor hangjait szólaltatják meg. Ha megismered a hangsort akkor a gitáron megszólaló hangokat is könnyebben el tudod sajátítani. Ajánlom figyelmedbe az alábbi tankönyvet, amely segít ebben, ugyanakkor hasznos elméleti és gyakorlati tudáshoz is hozzájárul:

Gitár tanulás



3. Gitár tanulás - húrozás, hangolás

Ne érts félre, de a saját szerszámát mindenkinek ismernie kell: hogyan működik, hogyan kell karban tartani, hogyan kell kell cserélni az alkatrészeket. Ismerd meg jól a hangszered, tanuld meg rajta kicserélni a húrokat és úgy hangold fel őket, ahogyan azt kell. Húrcserével kapcsolatban számos oktató videót találsz a videó megosztó oldalakon, egy kis kutatás után kiválaszthatod azt, amelyik számodra a leg érthetőbb módon mutatja be a folyamatot. Arra vigyázz, hogy a megfelelő húrokat a megfelelő gitárra pakold fel - az acél húr nem való a klasszikus, nylon húros gitárra, tönkre fogja tenni a gitár nyakat. A tanulás lényege a sok gyakorlás, ez a gitár húrozása esetén is így van. A negyedik - ötödik próbálkozás után simán fog menni.

Gitár tanulás
Gitár tanulás: húrok

A hangoláshoz használhatsz hangolót, erre azonban nem érdemes pénzt költeni, rengeteg telefonos alkalmazás van, amelynek segítségével behangolhatod a gitárodat. Csak nézz szét a telefonos áruházban, biztos találsz megfelelőt. Húrozásról, hangolásról és más gitár tanulással kapcsolatos témákról a következő linkre kattintva olvashatsz: Tanulj meg gitározni 50 nap alatt!

Gitár tanulás
Gitár tanulás: hangoló

4. Gitár tanulás: Akkordok

Hát igen, az akkordok. Igazából kezdő gitárosként először az akkordokat kell elsajátítanod. Ehhez ismerned kell a hangsort, de hát feltételezem,, hogy ezt már te is tudod, ha idáig eljutottál a cikk olvasásával. Nem lesz könnyű tisztán lefogni a húrokat. Az elején az lesz a legnagyobb probléma, hogy az ujjad a szomszédos húrt, vagy húrokat is fogja érinteni, eltompítva azok hangját. A húrokat pontosan, ujjbeggyel  kell megszelidíteni, úgy, hogy egy ujj csak egy húrhoz érjen hozzá, még pedig a megfelelőhöz. Csak így fog a gitár akkord tisztán megszólalni. Ehhez viszont rengeteg gyakorlásra lesz szükség.

A "Gitárzseni - Tanulj meg gitározni 50 nap alatt" című digitális könyv segítségével egyszerűen gyakorolhatod a gitár akkordokat, hiszen több, mint 200 népszerű magyar sláger gitár kottáját, vagy tabját - mindegy hogy nevezzük - találod meg, úgy, hogy képes illusztrációkkal mutatjuk, közvetlenül a dal mellett, hogy a slágerben szereplő akkordokat hogyan kell lefogni. Az alábbi képen egy ilyen akkord illusztrációt láthatsz (E dúr):

Gitár tanulás
Gitár tanulás: az E dúr képes illusztrációja

A könyvet a cikkben többször megjelenő linkre kattintva töltheted le. Vagy ide kattintva.

Az akkordok lefogását kitartóan kell gyakorolni. Az elején lassan próbálgasd, az ujjaidnak meg kell szokniuk a felvett alakzatokat. Ezeket akár gitár nélkül is lehet gyakorolni a hétköznapok unalmas epizódjaiban, csak ezeket át kell instalálni a gitár nyakára. Ha nagyjából begyakoroltad az akkordok fogását, kezd el gyakorolni a különböző akkordok közötti váltásokat! Szintén lassan az elején! Gyakorlás közben pengesd végig a húrokat, ellenőrizve azt, hogy tisztán szólal-e meg mindenik húr. Ha valamelyik tompán szól akkor korrigálnod kell. Addig gyakorold ezeket a műveleteket, amíg minden esetben tiszta, érthető, mellékhangoktól mentes akkordokat kapsz! A legjobb módszer az akkordok gyakorlásának az alábbi digitális könyv, amely a legismertebb magyar slágerek segítségével mutatja be a gitár akkordokat. A gitár tanulás elengedhetetlen eszköze, amelyben a legegyszerűbben játszható dalokkal indul a sor és fokozatosan halad a bonyolultabbak felé. Íme a könyv:

Gitár tanulás



5. Gitár tanulás - pengetés

Azt szoktam mondani, hogy kialakul. Persze csakis akkor, ha kialakítod. Nagyon sok kezdő tanuló erre kérdez rá, hogy OK a gitár akkordok mennek, de most hogyan lehet ezt lepengettyűzni? Mondok valamit: segédeszköz nélkül nehezebben fogsz rájönni. De ne aggódj, van egy olyan megoldás, amiről csak ezen az oldalon olvashatsz. Íme: indítsd el a dalt valamilyen eszközről és a pengetős kezeddel próbáld meg kikövetkeztetni, kidobolni a dal ritmusát! Ha háttérben elindítod a dalt sokkal könnyebben fog menni. Először próbáld gitár nélkül, tesztelj több pengetési módot is!

A pengetés módokról a következő linkre kattintva olvashatsz bővebben: Tanulj meg gitározni 50 nap alatt!

Gitár tanulás
Gitár tanulás: kattints a képre!


Másik lényeges kérdés: ujjal, vagy pengetővel gyakoroljak? Pengetővel kissé nehezebb, de a gitár tanulás folyamatába ezt is be kell építeni. Később...! A pengetést kezd az ujjaiddal, körmeiddel. Így egyszerűbben és gyorsabban fog kialakulni a pengetési stílusod. Ha ez kialakul akkor lehet koncentrálni a pengető használatára is.

Gitár tanulás
Gitár tanulás: pengetés az ujjaiddal

A pengetéshez elengedhetetlen alapképesség a ritmusérzék, nagyon fontos, hogy ezt a képességet folyamatosan fejleszd. Még egyszer hangsúlyozom: játszd le a dalt, érzékeld annak ritmusát és próbáld lekövetni! Ne lassulj, ne gyorsulj, tartsd a tempót!

Gitár tanulás
Gitár tanulás: pengető


6. Gitár tanulás - skálák

Ez már a "next level", haladó szint. Ha tényleg komolyan gondolod a zenélést, akkor a legfontosabb skálákat meg kell tanulnod. Ez komoly munkát, sok gyakorlást feltételez. Erről később külön cikket is olvashatsz az oldalon.

Gitár tanulás
Gitár tanulás
Gitár tanulás: skálák


A gitár tanulás hosszú folyamat, amelyben fokozatosan fejlődsz, akár húsz évnyi tanulást követően is. A profik is szoktak új technikákat kifejleszteni, megtanulni. A jó pap is holtig tanul, szokták mondani és milyen igazuk van.

Remélem tudtam egy kis lökést biztosítani számodra, ha több segítségre van szükséged akkor töltsd le a "Gitárzseni: Tanulj meg gitározni 50 nap alatt" című könyvünket, amelyről az alábbiakban olvashatsz hasznos tudnivalókat:

Gitár tanulás

Könyv lETÖLTÉSE

Gitár tanulás: Rövid könyvismertető:

Könyvünk egyedülálló a magyar gitár tankönyvek között. Hogy miért? Íme:

  • Rövid, érthető, illusztrációkkal ellátott elméleti felvezető az elején ami nagyban segíti a gitár tanulást.
  • A 200 legismertebb, gitáresteken, összejöveteleken leggyakrabban játszott magyar sláger gitár tabjai, akkordjai egy helyen
  • A dalok a legegyszerűbben játszható akkordokra vannak transzponálva, megkönnyítve a gitár tanulást és a gyakorlást a kezdők számára
  • Fel vannak tüntetve az eredeti hangnem akkordjai is, így az eredeti dalt kísérve is tudsz gyakorolni
  • Ha capot használsz, mutatjuk, hogy hová helyezd fel az eredeti hangnemhez a gitár nyakán
  • Az akkordok a megfelelő helyen szerepelnek, pont ott, ahol váltani kell (nincs csúszás)
  • Tanulj könnyen gitározni: minden egyes dalban szereplő akkord képes illusztrációját megtalálod közvetlenül a dal mellett
Gitár tanulás
Gitár tanulás: így néz ki egy gitártab a könyvben
  • A dalok 5 nehézségi fokozatba vannak csoportosítva, mindenik dal esetében fel van tüntetve a nehézségi szint
Gitár tanulás
Gitár tanulás: 5 nehézségi szint különül el a könyvben

  • Könnyű tanulás: egyszerűen játszható dalokkal kezdünk és fokozatosan haladunk a nehezebb dalok felé
  • A könyv elején táblázatban megtalálható az összes bemutatott gitár kotta, amelyet a dal címére kattintva egyből megnyithatsz
Gitár tanulás
Gitár tanulás: dalok a könyvben, kattintással megnyithatók

  • A dalok végén a narancssárga nyilacskára kattintva visszaugorhatsz a fent említett gyűjtő táblázathoz. Megjegyzés: a funkció működéséhez le kell töltened a könyvet. 
  • A digitális formátumnak köszönhetően praktikusan kivetítheted a gitár kottát, így mindenki hozzá fér a dal szövegéhez és az akkordokhoz egy társaságban
Tanulj meg gitározni gyorsan és egyszerűen!

Gitár tanulás
Gitár tanulás
Gitár tanulás
Gitár tanulás
Gitár tanulás



Magyar gitártab: Gitár tanulás
2022. szeptember