Akkordok


Gitár akkordokAz akkord, vagy más néven hangzat a hangsor több hangjának együttes megszólalása során keletkezik. A gitár egy akkord – hangszer, célja a különböző szerzemények akkordos kísérete. A kezdőknek első lépésként a dalok kíséreténél használatos gitár akkordok lefogását kell megtanulniuk. A tanulást legkönnyebben fényképes illusztrációk megtekintésével segítheted elő.  Az akkordokat egyenként kell begyakorolnod, úgy, hogy minden újjad tudja, hogy mi a dolga. 
Fontos,  hogy tisztán szóljon az akkord. Már az elején oda kell figyelned erre a fontos dologra. A gitár húrjait az újjbegy tetejével nyomod rá az érintőre. Addig ne lépj tovább, amíg az aktuálisan gyakorolt akkord hangzása nem lesz tökéletesen tiszta. Vigyáznod kell arra, hogy a húrok ne zörögjenek be, vagy hogy ne szóljanak tompán. (zörög, ha: nincs eléggé rászorítva az érintőre, rossz helyen fogod le; tompán szól: elnémítod a szomszédos ujjaddal, egy újj csak egy húrhoz érhet hozzá). Ha már mennek a gitár akkordok, és mind tisztán szólnak, akkor kezdheted gyakorolni a váltásokat is.

A gitártab használata előtt ismerkedj meg a gitár akkordok lefogásával! Az akkordok táblázata fényképes illusztrációk segítségével mutatja be a gitár akkordokat. A bemutatásban csak a leggyakrabban használt akkordok szerepelnek. Az alábbi akkordok szerepelnek gitártab portálon található tabokban . A képeken a vonalak a gitár húrjait jelképezik, a vonalakon található kis számok a kéz ujjait (1-es a mutatóujj, 2-es a középső, 3-as a gyűrüs, 4-es a kisujj). A baloldali szám azt mutatja, hogy hányadik érintőnél kell lefogni az akkordot. Az alábbiakban tehát megismerkedhetsz a leggyakrabban használt akkordokkal, a szeptím akkordokkal, valamint azokkal a fránya barrés akkordokkal.

Akkordok táblázata


A leggyakrabban használt akkordok:Akkordok : E moll és E dúr
Akkordok : E moll és E dúr
 
Akkordok : A moll és A dúr
Akkordok : A moll és A dúr
Akkordok : D moll és D dúr
Akkordok : D moll és D dúr
Akkordok : C dúr és C moll
Akkordok : C dúr és C moll
Akkordok : G dúr és G moll
Akkordok : G dúr és G moll
Akkordok : F dúr és F moll
Akkordok : F dúr és F moll
Akkordok : B dúr és B moll
Akkordok : B dúr és B moll
Akkordok : H dúr és H moll
Akkordok : H dúr és H moll
Szeptímakkordok:Akkordok : E7 és Em7
Akkordok : E7 és Em7
Akkordok : A7 és Am7
Akkordok : A7 és Am7
Akkordok : D7 és Dm7
Akkordok : D7 és Dm7
Akkordok : C7 és Cm7
Akkordok : C7 és Cm7
Akkordok : G7 és H7
Akkordok : G7 és H7

Barrés akkordok:

Akkordok : F dúr és F moll
Akkordok : F dúr és F moll
 
Akkordok : F# dúr és F#m
Akkordok : F# dúr és F#m

Akkordok : G dúr barrés és Gm
Akkordok : G dúr barrés és Gm
Barrés akkordok : G# dúr és G#m
Akkordok : G# dúr és G#m
Barrés akkordok : A dúr barrés és Am barrés
Akkordok : A dúr barrés és Am
Barrés akkordok : A# dúr és A#m
Akkordok : A# dúr és A#m
Barrés akkordok : B dúr és Bm
Akkordok : B dúr és Bm
Barrés akkordok : H dúr és Hm
Akkordok : H dúr és Hm
Barrés akkordok : C dúr barrés és Cm
Akkordok : C dúr barrés és Cm
Barrés akkordok : C# dúr és C#m
Akkordok : C# dúr és C#m
Barrés akkordok : D dúr barrés és Dm barrés
Akkordok : D dúr barrés és Dm barrés
Barrés akkordok : D# dúr és D#m
Barrés akkordok : D# dúr és D#m


A Magyar Gitártab stábjával minden gitár tab közlésekor arra törekszünk, hogy lehetőleg a könnyen lefogható akkordokkal tegyük fel a dalokat. Ez előfordul, hogy a könnyű énekelhetőség róvására megy (túl mélyről, vagy túságosan magass hangnemből kell énekelni – öngyílkosság a toroknak és a hangszállaknak). Ezen segíthetsz, egy kápó használatával, vagy a transzponálás módszerével. Azt ajánljuk, hogy ne hanyagold el a nehezebb, barrés akkordok használatát, hiszen előbb utóbb ezek lefogását is meg kell tanulnod. Sok kezdő elköveti azt a szarvas hibát, hogy behangolatlan gitáron kezd el gyakorolni, mondván, hogy úgy is ugyan azokat a húrokat kell lefogni. A baj csak ott van, hogy a füled nem szokja meg a tisztán, hibátlanul szóló hangokat, és hozzá szokik a hamis, fülcsavaró hangzatokhoz. Mindíg hangold be a gitárt gyakorlás előtt! Fontos, hogy rengeteget gyakoroljál, a bal kéznek (amelyikkel lefogod a húrokat – bal kezesek esetében a jobb kéznek) sokat kell erősödnie, hogy a gitár játék közben ne fáradjon el, és ne kezdjen el fájni. A gitározás egyfajta izomgyakorlat is egyben. Az elején kissé fájdalmas lesz a gitár akkord lefogása, időre van szükség, míg a bőr kellő képpen megvastagodik az újjadon. Kezdőknek ajánljuk, hogy amíg ez megtörténik gyakoroljanak a puhább nylon húros klasszikus gitárokkal!

Az akkordok táblázata segítségével könnyen megtanulod az oldalon szereplő akkordokat. A gitártab oldalán közölt akkordok használata nem kötelező. Más hangnembe áthelyezve a dalban szereplő akkordok is megváltoznak. Ezt a műveletet transzponálásnak nevezzük. Az gitár akkordok bemutatása után megtudhatod, hogy mi az a transzponálás, a következő oldalon.

 

9 megjegyzés :