2022. augusztus 24., szerda

Hogyan tanuljunk meg gitározni otthon?

 

TANULJ  MEG  GITÁROZNI  50  NAP  ALATT  E-KÖNYV: PDF, 7 Mb


Hogyan tanuljunk meg gitározni otthon?






Hogyan tanuljunk meg gitározni otthon:

Egyáltalán érdemes-e egyedül elkezdeni? Véleményem szerint a dolog kivitelezhető. Persze mint minden új képesség elsajátításakor itt is időt és energiát kell befektetni a végső cél megvalósításához. 

Fogalmazhatnék úgy is, hogy nem mindenki képes rá, vagy fordítva: csak azok fognak sikerrel járni, akik nem sajnálják az energiát, az időt, határozott célokat tűznek ki és kitartó munkával végrehajtják a célokhoz rendelt feladatokat.

Hogyan tanuljunk meg gitározni otthon
Hogyan tanuljunk meg gitározni otthon?

Mindenkinek a saját elhatározásától függ, amit mi tehetünk az az, hogy hasznos tanácsokat adunk és segítünk abban, hogy hogyan tanuljanak meg gitározni. A legfontosabbakról már esett szó: célkitűzés, tervezés és kitartó munka. Ezeket otthon is meg lehet valósítani. Ez persze nem minden. Vizsgáljuk most meg, hogy melyek azok a lépések, amelyeket ajánlott követni és hogy ezeket hogyan érdemes megvalósítani, ha otthon szeretnél megtanulni gitározni.

Hogyan tanuljunk meg gitározni otthon
Hogyan tanuljunk meg gitározni otthon? - meg vannak a módszerek.

1. Hogyan tanuljunk meg gitározni otthon? - Célkitűzés

Gitár tanulás esetében tűzz ki rész-célokat és rendelj ezekhez egy megvalósítható ütemtervet! Például: a következő 10 napban megtanulok három alap-akkordot és begyakorolok egy olyan dalt, amelyet végig lehet kísérni ezzel a három gitár akkorddal. Ennek a rész-célnak a megvalósításához ide kattintva kaphatsz segítséget.

Hogyan tanuljunk meg gitározni otthon
Hogyan tanuljunk meg gitározni otthon? - Célkitűzés

2. Hogyan tanuljunk meg gitározni otthon? - Tervezés

A rész-célok, célok megvalósítása megfelelően felépített stratégiát igényel. Hogyan is tanulhatnál meg gitározni otthon, egyedül egy ravaszul kieszelt terv nélkül? Olyan világban élünk, amelyben az idő az egyik leg értékesebb tényező az életünkben. Ebben a kompetitív életformában az nyer, aki a leghatékonyabban tud gazdálkodni az idővel. Tedd ezt te is!

Hogyan tanuljunk meg gitározni otthon
Hogyan tanuljunk meg gitározni otthon? - Tervezés


Elemezd a kitűzött célokat, mérd fel, hogy mennyi időre van szükséged a megvalósításukhoz! Ha ez meg van, meg tudod állapítani azt is, hogy naponta hány percnyi gyakorláshoz lesz szükséged. Tervezd meg a napjaid: válassz egy olyan időszakot, amikor minden nap elő tudod venni a gitárt és tudsz tanulni, gyakorolni. Például minden nap ebéd után 3 és 4 óra között. Ehhez tartsd magad magad minden körülmények között, arra törekedj, hogy ez váljon egy mindennapi szokássá!

3. Hogyan tanuljunk meg gitározni otthon? - Tanulási eszközök

Kell egy gitár úgy-e? Azt tudom tanácsolni, hogy szaküzletben vásárolj. Jó, ha tudsz vinni magaddal segítséget, és ne kezdj egyből csúcstechnológiás hangszerrel, mert azon nehezebb megtanulni.

Hogyan tanuljunk meg gitározni otthon
Eszközök: gitár és capo

Más eszközökre is szükséged lehet: pengetők, húrkészlet, esetleg heveder, hangoló (ez utóbbit ingyenesen is beszerezheted, több ingyenes telefonos aplikációból is választhatsz).

Hogyan tanuljunk meg gitározni otthon
Eszközök: hangoló


4. Hogyan tanuljunk meg gitározni otthon? - Tananyagok

Ha otthon, segítség nélkül tanulsz gitározni akkor ez a legfontosabb. Térképezd fel, hogy milyen lehetőségek vannak, határozz meg egy anyagi keretet, amit erre tudsz fordítani! Nézz szét a videó megosztó oldalakon, bár itt általában csak rész-tananyagokat találsz. A legjobb megoldás az, ha olyan segédanyagot használsz, amelyben minden egy helyen megtalálható, így lépésről lépésre sajátíthatod el a legfontosabb tudnivalókat. Ehhez ajánljuk barátsággal a Gitárzseni - Tanulj meg gitározni 50 nap alatt című e-könyvünket. 

Hogyan tanuljunk meg gitározni otthon
Hogyan tanuljunk meg gitározni otthon 50 nap alatt


A tankönyv több szempontból is a legjobb választás, ezeket a szempontokat az alábbi pontokban foglaltuk össze:

  1. Rövid, érthető, illusztrációkkal ellátott elméleti felvezető az elején ami nagyban segíti a gitár tanulást.
  2. A 200 legismertebb, gitáresteken, összejöveteleken leggyakrabban játszott magyar sláger gitár tabjai, akkordjai egy helyen
  3. A dalok a legegyszerűbben játszható akkordokra vannak transzponálva, megkönnyítve a gitár tanulást és a gyakorlást a kezdők számára
  4. Fel vannak tüntetve az eredeti hangnem akkordjai is, így az eredeti dalt kísérve is tudsz gyakorolni
  5. Ha capot használsz, mutatjuk, hogy hová helyezd fel az eredeti hangnemhez a gitár nyakán
  6. Az akkordok a megfelelő helyen szerepelnek, pont ott, ahol váltani kell (nincs csúszás)
  7. Tanulj könnyen gitározni: minden egyes dalban szereplő akkord képes illusztrációját megtalálod közvetlenül a dal mellett
  8. A dalok 5 nehézségi fokozatba vannak csoportosítva, mindenik dal esetében fel van tüntetve a nehézségi szint
  9. Könnyű tanulás: egyszerűen játszható dalokkal kezdünk és fokozatosan haladunk a nehezebb dalok felé
  10. A könyv elején táblázatban megtalálható az összes bemutatott gitár kotta, amelyet a dal címére kattintva egyből megnyithatsz (nem kell oda görgetned, nem kap ínygyulladást a mutató ujjad) - 
  11. A dalok végén a narancssárga nyilacskára kattintva visszaugorhatsz a fent említett gyűjtő táblázathoz. 
  12. A digitális formátumnak köszönhetően praktikusan kivetítheted a gitár kottát, így mindenki hozzá fér a dal szövegéhez és az akkordokhoz egy társaságban
Hogyan tanuljunk meg gitározni otthon
A könyvben szereplő gitár kották

Hogyan tanuljunk meg gitározni otthon
A könyvben így néznek ki a gitár kották


További információk: Hogyan tanuljunk meg gitározni otthon?

5. Hogyan tanuljunk meg gitározni otthon? - Kitartás

Ha a tervezés során eldöntötted az, hogy minden nap délután 3 és 4 óra között gyakorolsz, akkor tartsd a tervet minden áron! Nincsenek kifogások. Ha elmulasztasz egy gyakorlást annak legyen következménye - bepótolod a következő napon (2 órát gyakorolsz), vagy elölről kezded a folyamatot.

Fogadd meg a következő tanácsot: tartsd készenlétben az eszközöket, legyen kéznél a gitár, ne álljon a sarokban a gitártokban! Sokszor nehezebb elővenni, mint gyakorolni rajta. Ha többször is elunod a gyakorlást azt jelenti, hogy nem akarod igazán, tiszta szívből. Ebben az esetben át kell értékelned a dolgot. Ha tényleg szeretnél megtanulni gitározni akkor kellő mértékben leszel motivált és kitartóan fogsz gyakorolni.


Hogyan tanuljunk meg gitározni otthon?

Magyar Gitártab - 2022 szeptember


Gitár tanulás - minden amit tudni kell róla